Koelcel groenten en fruithandel

Koelcel op maat

Nederland is een grote speler in de productie en export van groenten en fruit. Goede fruit- en groentekoeling is erg belangrijk voor maximaal kwaliteitsbehoud. Iedere koelcel of vriescel wordt door Koelcelvink op maat samengesteld en geplaatst.

Conserveren groenten en fruit

Wanneer groenten en fruit gekoeld wordt, zijn er meerdere punten rekening om rekening mee te houden:

 • Koeling van verschillende soorten in verschillende temperatuurzones
 • Afdekken tegen uitdroging
 • Ethyleengevoeligheid van verschillende groenten- en fruitsoorten
 • Luchtvochtigheid moet goed zijn

Koeling in verschillende temperatuurzones

Binnen de groenten en fruit is het belangrijk rekening te houden met de verschillende soorten. Elke soort gedijt het best in zijn eigen temperatuurzone. Wanneer hiermee geen rekening wordt gehouden gaat dit zeer zeker ten koste van de kwaliteit en zullen sommige producten niet meer voor de verkoop geschikt zijn.

Aangewezen temperatuurzones

 • Temperatuurzone van 0°C tot 1°C
  Het beste is om asperges, broccoli, champignons, oesterzwammen en witlof altijd gekoeld te bewaren in deze temperatuurzone voor een zo goed mogelijke conservering.
 • Temperatuurzone van maximaal 4°C
  Alle soorten sla en bladgroenten, bloemkool, prei, spruiten en steen- en pitfruit worden het best geconserveerd in een koeling van maximaal 4°C. Overdag in de winkel kan een betere conservering worden bereikt door gebruik van een koeltoog.
 • Temperatuurzone van 6°C tot 7°C
  Kool- en boonsoorten en wortelen gedijen het best in een koele omgeving. Een koelcel welke is ingesteld op 6 a 7°C is het best voor maximaal behoudt van de groenten.
 • Temperatuurzone van 12°C tot 16°C
  Alle groenten uit de warmere landen blijven het langst geconserveerd bij een temperatuur tussen de 12°C en 16°C. Het gaat hier bijvoorbeeld om aardappelen, uien, tomaten, paprika’s, komkommers, courgettes en aubergines. Wanneer deze groenten toch worden gekoeld zullen ze verwelken of slap worden.

Afdekken tegen uitdroging

Wanneer de kou rechtstreeks op de groenten en fruit valt, kunnen de producten uitdrogen. Dit is te voorkomen door het af te dekken met dekvellen of deksels. Ook nevel in de koelcel helpt de groenten en fruit langer te conserveren en tegen uitdroging te beschermen.

Ethyleengevoeligheid van verschillende groenten- en fruitsoorten

Sommige groenten- en fruitsoorten scheiden ethyleen af, zoals tomaten, kiwi’s en rijpe appels. Ethyleengevoelige producten zoals bijvoorbeeld aubergines, komkommers, champignons en koolsoorten kunnen worden aangetast als deze naast elkaar liggen. Wanneer de ethyleengevoelige producten in een koelcel worden geplaatst, wordt er minder ethyleen uitgescheiden en is de gevoeligheid voor ethyleen ook minder. Toch is het af te raden ethyleengevoelige producten naast ethyleenafscheidende producten te plaatsen in de koelcel.

Koelcel kopen voor groenten- en/of fruithandel

De afnemers van de groenten en het fruit verwachten producten van een constante en hoge kwaliteit. Het is daarom erg belangrijk koelcellen te hebben waarin de balans tussen koeling en luchtvochtigheid optimaal is afgesteld. Wilt u ook professioneel groenten en fruit koelen en heeft u vragen over onze koelcellen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij denken graag met u mee om een passende koelcel voor uw groenten en fruit samen te stellen. Koelcel Vink levert u graag een koelcel op maat voor iedere branche!

Interesse? Neem contact met ons op.

Contactformulier