Koelcel visboer

Koelcel op maat

Vis moet goed gekoeld worden om de vis vers te houden en deze ook te kunnen garanderen aan de klant. Verse onbewerkte vis moet worden gekoeld tussen de 0℃ en de 4℃. Deze temperatuur komt overeen met dat van smeltend ijs. Bewerkte vis moet bewaard worden op een temperatuur van maximaal 7 ℃. Iedere koelcel of vriescel wordt door Koelcelvink op maat samengesteld en geplaatst.

Strenge wettelijke voorschriften

Vis behoort tot de snel bederfelijke producten en daardoor zijn visverwerkingsbedrijven aan zeer strenge wettelijke eisen gebonden om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Zo heeft ieder bedrijf dat met voedsel werkt te maken met de HACCP, wat staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points.

HACCP

Een ‘hazard’ is een gevaar dat in een product aanwezig kan zijn en vervolgens een bedreiging voor de gezondheid van de consument kan vormen. Hieronder wordt verstaan:

  • Microbiologische gevaren: bacteriën, schimmels, virussen en parasieten
  • Chemische gevaren/ schadelijke stoffen: dioxines, zware metalen, schimmelgifstoffen, resten bestrijdingsmiddelen enz.
  • Fysische gevaren: botdeeltjes, graatjes, glas, scherpe hout- of metaaldeeltjes

‘Analysis’ staat voor het analyseren van de mogelijk aanwezige gevaren. Er moet een inschatting worden gemaakt van het risico door middel van de kans op gevaar en de ernst van de gevolgen voor de gezondheid.
‘Critical Control Points’ zijn de punten die gecontroleerd dienen te worden om mogelijk gevaar te voorkomen, of terug te brengen tot een acceptabel niveau.
Visbedrijven moeten de HACCP-regels heel strikt naleven. Er moet onder andere worden gewerkt volgens het FIFO-principe, wat inhoudt: first in-first out. De vis die als eerste de koeling in is gegaan, dient als eerste verkocht te worden. Een goede indeling en goede en accurate labeling van de bakken met vis, is daarbij van zeer groot belang. Koelcelvink kan u adviseren welke koelcel het beste aansluit bij uw visbedrijf en denkt graag mee over de mogelijkheden.

Vis invriezen

Vis en visproducten kunnen ook worden ingevroren. Diepgevroren visproducten worden bewaard bij een temperatuur van -18. Wanneer de temperatuur hoger is dan -18 krijg je te maken met kwaliteitsverlies van de vis of het visproduct. Goede verpakking van visproducten in de vriescel is belangrijk, want producten in de vriezer drogen sneller uit. Een gewone vriescel is niet geschikt om de vis snel in te vriezen, dit is alleen mogelijk met speciale vriestunnels. Wanneer er toch de wens is de vis in te vriezen, doe dit dan enkel met verse, niet eerder ingevroren, producten. Vries daarnaast in in kleine porties en in dunne lagen op open rekken. Wanneer vis eerder al gekoeld is geweest, mag het daarna niet meer worden ingevroren. Verpak daarnaast de producten goed om kruisbesmetting te voorkomen.

Koeltechniek in de visbranche

Evert Vink heeft al jarenlange ervaring met het koelen in de visbranche en adviseert u graag bij het zoeken naar een juiste koelcel of vriescel voor uw visbedrijf! Voor in iedere ruimte hebben wij een oplossing. Of dit nu op een zolder onder een schuin dak is, in de winkel, in een grote hal of op een boot, wij gaan graag met u in gesprek voor de meest passende koeltechnische oplossing. Vraag vrijblijvend advies of een offerte bij ons aan, wij helpen u graag verder bij een koelcel kopen/ vriescel kopen voor de vis branche!

Interesse? Neem contact met ons op.