Koelcel visboer
Koelcel op maat
Strenge wettelijke voorschriften
Vis behoort tot de snel bederfelijke producten en daardoor zijn visverwerkingsbedrijven aan zeer strenge wettelijke eisen gebonden om de voedselveiligheid te kunnen garanderen. Zo heeft ieder bedrijf dat met voedsel werkt te maken met de HACCP, wat staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points.HACCP
Een ‘hazard’ is een gevaar dat in een product aanwezig kan zijn en vervolgens een bedreiging voor de gezondheid van de consument kan vormen. Hieronder wordt verstaan:
- Microbiologische gevaren: bacteriën, schimmels, virussen en parasieten
- Chemische gevaren/ schadelijke stoffen: dioxines, zware metalen, schimmelgifstoffen, resten bestrijdingsmiddelen enz.
- Fysische gevaren: botdeeltjes, graatjes, glas, scherpe hout- of metaaldeeltjes
‘Analysis’ staat voor het analyseren van de mogelijk aanwezige gevaren. Er moet een inschatting worden gemaakt van het risico door middel van de kans op gevaar en de ernst van de gevolgen voor de gezondheid.
‘Critical Control Points’ zijn de punten die gecontroleerd dienen te worden om mogelijk gevaar te voorkomen, of terug te brengen tot een acceptabel niveau.
Visbedrijven moeten de HACCP-regels heel strikt naleven. Er moet onder andere worden gewerkt volgens het FIFO-principe, wat inhoudt: first in-first out. De vis die als eerste de koeling in is gegaan, dient als eerste verkocht te worden. Een goede indeling en goede en accurate labeling van de bakken met vis, is daarbij van zeer groot belang. Koelcelvink kan u adviseren welke koelcel het beste aansluit bij uw visbedrijf en denkt graag mee over de mogelijkheden.