Vanaf 1 april 2016 geldt er een nieuwe hygiënecode voor de horeca. Dit betekent dat er voor iedere horecaondernemer aspecten kunnen veranderen met betrekking tot de voedselveiligheid. Dit kan ook gevolgen hebben voor de inrichting van uw koelcel.

Wat is de hygiënecode?

De hygiënecode voor de horeca is ingesteld door overheden en is een afgeleide van HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points). De HACCP is een zeer uitgebreid principe dat eisen stelt aan de hygiëne van levensmiddelen en diervoerders. Dit is dus veel breder dan alleen de omgang van voedsel en levensmiddelen in de horeca. De hygiënecode voor horeca geeft alleen de eisen weer die gelden voor de horeca. Het is belangrijk dat uw medewerkers altijd toegang hebben tot deze hygiënecode en deze kunnen raadplegen.

Voedselveiligheid waarborgen

Het doel van de hygiënecode is dus om de voedselveiligheid te waarborgen. Een koelcel speelt hierin een belangrijke rol. Immers, door de voeding in een koelcel te bewaren, vergroot u de houdbaarheid van het voedsel. Ondanks het gebruik van koelcellen en vriescellen in de horeca, blijft het belangrijk om de voedselveiligheid zo goed mogelijk te waarborgen.

Uw koelcel hygiënisch inrichten

Volgens artikel 3.2 van de hygiënecode voor de horeca moeten grondstoffen en producten zo opgeslagen worden dat ze vrijstaan van de vloeren en de wanden. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld rekstellingen in de koelcellen en vriescellen plaatsen. Verder staan er een aantal eisen die u in gedachte moet houden bij het dagelijks gebruik van de vriescel. Een greep uit deze eisen is als volgt:

  • Bewaar bederfelijke producten bij een temperatuur lager dan 7 graden Celsius
  • Sla grondstoffen, halffabricaten en eindproducten gescheiden op. Op die manier voorkomt u kruisbesmetting
  • Plaats de rauwe grondstoffen onderin en de eindproducten bovenin
  • Dek producten volledig af

Zoals de eisen al laten zien, is de inrichting van de koelcel of vriescel belangrijk. Wanneer u een koelcel gaat kopen is het daarom belangrijk dat u hier al rekening mee houdt. Welke producten wilt u opslaan en hoe houdt u dit handelbaar? Dat zijn belangrijke vragen die u zichzelf moet stellen en waarbij we u graag willen helpen. Door onze ervaring met koelcellen en vriescellen kunnen we ook voor uw horecaonderneming een passende oplossing vinden!