Het behouden van kwaliteit van producten is de voornaamste reden om een koelcel of vriescel te gebruiken. Om deze kwaliteit te waarborgen is het belangrijk dat de temperatuur constant is en dat de temperatuur in de hele koelcel hetzelfde is. In dit artikel kijken we naar de manier waarop dit bereikt kant worden en hoe u hiermee rekening kunt houden met de inrichting in de koelcel.

Kenmerken van warmte

Warme lucht heeft een andere molecuulstructuur dan koude lucht. De moleculen in koude lucht bevinden zich relatief dichtbij elkaar. Daardoor is koude lucht zwaarder per kubieke meter en warme lucht juist relatief licht. Het gevolg hiervan is dat warme lucht zich bovenin een ruimte bevindt en koude lucht onderin de ruimte. Dit geldt ook voor koelcellen en vriescellen. Hoe koud de lucht ook is, zonder ventilatie zal er altijd een verschil zijn in warmte tussen de bovenzijde en de onderzijde van de koelcel. Dit is ook het geval in de huis- tuin- en keuken koelkasten. In professionele koelcellen en vriescellen wilt u dit niet hebben. Daarom bieden we bij Koelcel Vink koelcellen en vriescellen aan met een goede koelcel motor.

Belang van een koelcel motor

De kenmerken van warmte schetst direct het belang van een goede ventilatie in de koelcel. In een grotere koelcel of vriescel is het potentiële warmteverschil namelijk veel groter dan in een koelkast of vriezer die u thuis gebruikt. Wanneer u een koelcel gaat kopen dan is het dan ook belangrijk om rekening te houden met dit potentiële gevaar voor uw producten. Bij het kopen van een koelcel helpen we u hier graag bij. Vragen die we onszelf hierbij afvragen zijn:

  • Welke producten moeten er gekoeld worden?
  • Hoeveel capaciteit moet de koelcel/vriescel motor hebben?
  • Is het nodig om in de indeling van de koelcel rekening te houden met het warmteverschil?

Warmteverschillen door gebrek aan ventilatie hoeven niet meer voor te komen in moderne vriescellen. Wel kan het zo zijn dat een deel van de koelcel systematisch warmer is door externe factoren (bijvoorbeeld een aangrenzende keuken). Dan kunt u er in de indeling van de producten rekening mee houden in de koelcel. We geven u hier graag advies in, zowel voor het aankoopproces van een vriescel als voor en koelcel.