De juiste koelcel kopen voor uw organisatie

De producten en diensten die een bedrijf aanbiedt zijn per organisatie anders. Dit gegeven heeft ook invloed op de ondersteunende apparaten die het bedrijf nodig heeft en dus ook op uw koelcellen en vriescellen. Zoals in het artikel over Viessmann koelcellen al werd besproken, heeft ieder merk en iedere uitvoering van een koel- of vriescel zijn eigen kenmerken. Bij een koelcel kopen is het dan ook belangrijk om in kaart te brengen welke eisen u stelt aan de prestaties van een koelinstallatie. In dit artikel kijken we dan ook naar de invloeden die spelen bij de aanschaf van uw koel- of vriescel.

Wat verwacht u van uw koeltechnische installaties?

Deze brede vraag zal centraal staan in het keuzeproces van een koel- of vriescel en omvat een groot aantal onderliggende vragen. Zo is het belangrijk om te weten of u veel producten koel wilt houden of dat het slechts gaat om een beperkte groep producten waarbij de hygiëne zeer hoog in het vaandel staat. Ook is het belangrijk om uzelf af te vragen of er veel gebruik gemaakt zal worden van de koel- of vriescel. Bij intensief gebruik van het vrieshuis is het namelijk aannemelijk dat de deur regelmatig open en dicht gaat. Hierbij gaat relatief veel koude lucht verloren en is het risico groot dat de deur op een kier blijft staan. Het merk Viessmann biedt hier een oplossing voor door een magnetische rand in de deur te verwerken zodat de deur goed dicht komt te zitten. Andere merken bieden deze oplossing niet. Bovendien is het fijn dat wanneer er veel koude lucht verloren gaat door het openen van de deur, er een duurzame oplossing wordt geboden om de koeling weer op de juiste temperatuur te krijgen. Met betrekking tot duurzaamheid zijn er legio vraagstukken die belangrijk zijn in de overweging voor welke koel- of vriescel u het beste kunt kiezen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • – Hoelang de koeling mee moet gaan
  • – Of de koelcel het gehele jaar door intensief gebruikt wordt
  • – Wat voor soort branche u actief bent

Deze drie vragen zullen we hieronder behandelen zodat u een beter beeld krijgt wat er allemaal komt kijken bij het proces van een koelcel kopen. Lees ook eens meer over onze isobar koelcellen! Bij deze drie vragen houdt het echter niet op. De koelbehoefte van ieder bedrijf is namelijk uniek. Evert Vink helpt u dan ook graag verder met voor het advies met betrekking tot de aankoop van de juiste koel- of vriescel zodat u zeker weet dat u de juiste koeltechnische installatiein huis haalt. Ook als u op zoek bent naar een koelcel op maat kan Evert Vink u verder helpen.

Levensduur van een nieuwe koelcel

De levensduur van koelcellen is in de laatste decennia sterk gestegen. De kwaliteit van de koeltechnische installaties is toegenomen door gedegen onderzoek en door ervaringen die gedeeld worden door producenten en gebruikers. Als u nu een vrieshuis koopt dan kunt u er dan ook op rekenen dat de koeling jaren mee zal gaan. Echter is het de vraag of het voor u wel wenselijk is om nu diep in de buidel te tasten voor een koelcel met een zeer lange levensduur. In sommige gevallen kan het namelijk aantrekkelijker zijn om nu een koelcel te kopen die een verwachte levensduur heeft van ongeveer 4 à 5 jaar ten opzichte van een koelcel met een levensduur van pak ‘m beet 10 jaar. Een koeling met een kortere levensduur biedt u namelijk meer flexibiliteit. Over vijf jaar zal uw organisatie er anders uit zien en is uw koelbehoefte wellicht veranderd. Dit betekent dat u binnen nu en zes jaar sowieso een nieuwe koelcel moet kopen. Dan is het zonde om nu extra veel te betalen voor een koeltechnische installatie die nooit zijn volledige levensduur zal benutten.

Rekening houden met groei tijdens het kopen van een koelcel

Voor kleine, snel groeiende bedrijven kan het daarom aantrekkelijk zijn om een wat goedkopere koelcel te kopen die een wat lagere levensverwachting heeft. Daarnaast komt er ook een ander aspect kijken bij de aanschaf van een koelcel. De techniek van koeltechnische apparatuur heeft zich namelijk sterk ontwikkeld in de laatste jaren en de verwachting is dat deze ontwikkeling nog wel zal doorzetten. Dit betekent dat de koel- en vriescellen steeds energiezuiniger worden. Als u dus nu een vrieshuis koopt die volgens de huidige standaarden zuinig is, dan betekent dit niet automatisch dat deze koelcel nog steeds als zuinig wordt gezien over een jaar of vijf. Relatief gezien geeft u over vijf jaar dan misschien wel meer uit aan energiekosten dan wanneer u een nieuwe koelcel gaat kopen tegen die tijd. Denk dus na over de wensen die u heeft met betrekking tot de aanschaf van een koeling en laat u adviseren door een specialist.

Gebruik van de koelcel in de organisatie

Sommige horeca gelegenheden maken in de winter zelden gebruik van hun koelcel. Denk bijvoorbeeld aan strandtenten die ’s winters wel open zijn, maar relatief weinig bezoekers trekken. Als het verschil tussen bezoekers in de zomer en de winter heel groot is, dan kan het aantrekkelijk zijn om een koelcel te kopen die ook die flexibiliteit biedt. Kies bijvoorbeeld voor twee kleinere koelcellen waarvan u er één uit kunt schakelen in de rustigere periode. Of kies een koelcel die gemakkelijk op een andere manier is in te delen zodat er meer overzicht ontstaat in de rustigere periode.

In zeer extreme gevallen kan het zelfs voorkomen dat u een koelcel nodig heeft die de ene week intensief gebruikt wordt en de andere week niet/weinig gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een koelinstallatie voor een jeugdherberg waarin alleen in het weekend grote groepen komen. In dat soort gevallen kan de koelcel doordeweeks worden uitgeschakeld, maar is het belangrijk dat de koelcel gemakkelijk aan te zetten is en bovendien snel koel is. Ook voor deze unieke koelbehoefte kunt u bij Evert Vink koel en meer een oplossing vinden.

Welke branche bent actief en heeft dit invloed op het aankoopproces?

Als u een onderneming in de horeca heeft, dan hecht u veel waarde aan de gebruiksvriendelijkheid en hygiëne van de koelcel. Bovendien worden er in deze branche strenge eisen gesteld aan het onderhoud van de koelcel. Dit heeft gevolgen voor het soort koelcel dat u uiteindelijk koopt. Als u juist op zoek bent naar een koelcel in de offshore branche, dan kan het uw eis zijn dat er zo efficiënt mogelijk met de ruimte wordt omgegaan. Dan kan een koelcel op maat oplossing bieden, maar ook andere oplossingen kunnen hierin geboden worden. Een koelcel kopen kan dus een gecompliceerd traject zijn. Evert Vink koel en meer helpt u bij dit traject zodat u een koelcel kunt kopen die past bij uw wensen en eisen.

Hulp bij een koelcel kopen

Als u op zoek bent naar een juiste koelcel voor uw organisatie. Dan kan het goed zijn om een professional in te schakelen die u hulp biedt bij de aankoop van de koelcel. Evert Vink Koel & Meer helpt u hier graag bij. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken. We helpen u graag verder bij de koelcel kopen en hebben een breed aanbod koelcellen te koop!

Bent u niet op zoek naar een koelcel maar wilt u een vriescel kopen? Lees dan het betreffende artikel over vriescellen.

Interesse? Neem contact met ons op.