De producten en diensten die een bedrijf aanbiedt, zijn per organisatie anders. Dit gegeven heeft ook invloed op de ondersteunende apparaten die het bedrijf nodig heeft en dus ook op uw koelcellen en vriescellen. Zoals in het artikel over Viessmann koelcellen al werd besproken, heeft ieder merk en iedere uitvoering van een koelcel of vriescel zijn eigen kenmerken. Bij een koelcel kopen is het dan ook belangrijk om in kaart te brengen welke eisen u stelt aan de prestaties van een koelinstallatie. In dit artikel kijken we dan ook naar de invloeden die spelen bij de aanschaf van uw koelcel of vriescel.

Wat verwacht u van uw koeltechnische installaties?

Deze brede vraag zal centraal staan in het keuzeproces van een koel- of vriescel en omvat een groot aantal onderliggende vragen. Zo is het belangrijk om te weten of u veel producten koel wilt houden in de koelcel of vriescel. Soms gaat het slechts om een beperkte groep producten waarbij de hygiëne zeer hoog in het vaandel staat. Ook is het belangrijk om uzelf af te vragen of er veel gebruikgemaakt zal worden van de koelcel of vriescel. Bij intensief gebruik van koelcellen en vriescellen is het namelijk aannemelijk dat de deur regelmatig open- en dichtgaat. Hierbij gaat relatief veel koude lucht verloren uit de koelcel en is het risico groot dat de deur op een kier blijft staan.Het merk Viessmann biedt een oplossing voor door bij hun koelcellen en vriescellen een magnetische rand in de deur te verwerken. Door de magnetische rand sluit de deur goed. Andere merken bieden deze oplossing niet. Bovendien is het fijn dat er een duurzame oplossing wordt geboden. Zo krijgt u, uw koelcel of vriescel weer op de juiste temperatuur wanneer er veel koude lucht verloren is gegaan. Met betrekking tot duurzaamheid zijn er legio vraagstukken die belangrijk zijn in overweging te nemen. Denk hierover na voordat u overgaat tot een koelcel kopen.

 

Overwegingen bij kopen koelcel

 • Hoelang de koeling mee moet gaan;
 • Of de koelcel het gehele jaar door intensief gebruikt wordt;
 • In wat voor soort branche u actief bent.

De overwegingen die bij deze 3 vragen om de hoek komen kijken, zullen we hieronder behandelen. Zo krijgt u een beter beeld van wat er allemaal komt kijken bij het proces van een koelcel kopen. Lees ook eens meer over onze isomaster koelcellen! Bij deze 3 vragen houdt het echter niet op. De koelbehoefte van ieder bedrijf is namelijk uniek, dus de koelcellen of vriescellen die een bedrijf nodig heeft, verschillen per bedrijf. Evert Vink helpt u dan ook graag verder met aankoopadvies van de juiste koel- of vriescel zodat u zeker weet dat u de juiste koeltechnische installatie in huis haalt. Ook als u op zoek bent naar een koelcel op maat kan Evert Vink u verder helpen.

Levensduur na kopen koelcel

De levensduur van koelcellen is in de laatste decennia sterk gestegen. De kwaliteit van de koeltechnische installaties is toegenomen door gedegen onderzoek en door ervaringen met koelcellen. Deze ervaringen worden gedeeld door producenten en gebruikers. Als u nu een koelcel koopt, kunt u erop rekenen dat de koeling jaren mee zal gaan. Echter is het de vraag of het voor u wel wenselijk is om nu diep in de buidel te tasten voor een koelcel met een zeer lange levensduur. In sommige gevallen kan het namelijk aantrekkelijker zijn om nu een koelcel te kopen die een verwachte levensduur heeft van ongeveer 4 à 5 jaar ten opzichte van een koelcel met een levensduur van bijvoorbeeld 10 jaar. Een koelcel met een kortere levensduur biedt u namelijk meer flexibiliteit. Over vijf jaar kan uw organisatie er anders uitzien en is uw koelbehoefte wellicht veranderd. Dit betekent dat u binnen nu en zes jaar sowieso een nieuwe koelcel zal moeten kopen. Dan is het zonde om nu extra veel te betalen voor een koeltechnische installatie die nooit zijn volledige levensduur zal benutten.

 

Koelcel kopen? Houd rekening met groei

Voor kleine, snel groeiende bedrijven kan het aantrekkelijk zijn om een goedkopere koelcel te kopen die een lagere levensverwachting heeft. Daarnaast komt er ook een ander aspect kijken bij de aanschaf van een koelcel. De techniek van koeltechnische apparatuur heeft zich namelijk sterk ontwikkeld in de laatste jaren en de verwachting is dat deze ontwikkeling zal doorzetten. Dit betekent dat koelcellen en vriescellen steeds energiezuiniger worden. Als u dus nu een vrieshuis koopt dat volgens de huidige standaarden zuinig is, dan betekent dit niet automatisch dat deze koelcel nog steeds als zuinig wordt gezien over vijf jaar. Relatief gezien geeft u over vijf jaar misschien wel meer uit aan energiekosten voor de koelcel, dan wanneer u een nieuwe koelcel koopt tegen die tijd. Denk dus na over de wensen die u heeft met betrekking tot de aanschaf van een koelcel. Als u er zelf niet uitkomt, laat u dan adviseren door een specialist.

 

Gebruik van de koelcel in de organisatie

Sommige horeca gelegenheden maken in de winter zelden gebruik van hun koelcel. Denk bijvoorbeeld aan strandtenten die ‘s winters wel open zijn, maar relatief weinig bezoekers trekken. Als het verschil tussen bezoekers in de zomer en de winter heel groot is, dan kan het aantrekkelijk zijn om een koelcel te kopen die ook die flexibiliteit biedt. Kies bijvoorbeeld voor twee kleinere koelcellen waarvan u er één uit kunt schakelen in de rustigere periode. Of kies een koelcel die gemakkelijk op een andere manier is in te delen, zodat de koelcel meer overzicht biedt in de rustigere periode.

In zeer extreme gevallen kan het zelfs voorkomen dat u een koelcel nodig heeft die de ene week intensief gebruikt wordt en de andere week niet of zeer weinig gebruikt wordt. Denk bijvoorbeeld aan een koelinstallatie voor een jeugdherberg waarin alleen in het weekend grote groepen komen. In dit soort gevallen kan de koelcel doordeweeks worden uitgeschakeld. Let er in dat geval op de koelcel gemakkelijk aan te zetten. Daarnaast moet de koelcel snel koel zijn. Ook voor deze unieke koelbehoefte kunt u bij Evert Vink Koel en Meer een oplossing vinden.

 

Heeft het type branche invloed op het aankoopproces?

Als u een onderneming in de horeca heeft, dan hecht u veel waarde aan de gebruiksvriendelijkheid en hygiëne van de koelcel. Bovendien worden er in deze branche strenge eisen gesteld aan het onderhoud van de koelcel. Dit heeft gevolgen voor het soort koelcel dat u uiteindelijk koopt. Als u juist op zoek bent naar een koelcel in de offshore branche, dan kan het uw eis zijn dat er zo efficiënt mogelijk met de ruimte wordt omgegaan. Dan kan een koelcel op maat oplossing bieden, maar ook andere oplossingen kunnen hierin geboden worden. Een koelcel kopen kan dus een gecompliceerd traject zijn. Evert Vink Koel en Meer helpt u bij dit traject, zodat u een koelcel kunt kopen die past bij uw wensen en eisen.

Installatie van een nieuwe koelcel

Koelcel Vink helpt u in de zoektocht naar een nieuwe koelcel en helpt u daarnaast ook bij de installatie van de koelcel. In theorie is het mogelijk om de installatie van nieuwe koelcellen zelf te doen, maar dit raden we af. Het gaat immers vaak om de voedselveiligheid en hygiëne van de producten die in de koelcellen worden opgeslagen. Bovendien zorgt een kundige installatie van koelcellen voor een hogere efficiëntie en daarmee een lager energieverbruik.

De duur van de installatie van een nieuwe koelcel is vooral afhankelijk van de omvang van de koelcel. Een grote cel bouwen duurt langer dan de bouw van een kleinere koelcel. Naast de koelcellen op maat, kunnen we u ook verder helpen met stekkerklare koelcellen. Deze grote koelkasten zijn perfect geschikt voor de kleinere horeca gelegenheden, of als aanvulling op een grotere koelcel op maat.

 

Goedkope koelcel kopen? Kosten van een Koelcel

In navolging van een aantal eerdere artikelen waarin al impliciet gesproken werd over de kosten van een koelcel, kijken we verder in dit artikel wat nadrukkelijker naar de kosten van een koelcel. Hierin splitsen we de verschillende kostenposten op zodat u een goed beeld krijgt van het volledige kostenplaatje. Goedkope koelcel kopen? Dan bent u bij Koelcel Vink zeker aan het juiste adres. De prijs kwaliteit verhouding is bij ons erg goed. Een goedkope koelcel kopen is bij ons een optie maar hangt helemaal af van het type koelcel die aansluit bij uw wensen. Het verschil in prijs zit hem namelijk is type, afmeting, installatie en kwaliteit van de koelcel.

Verder in dit artikel gaan we naast de andere kostenposten die we behandelen ook de volgende punten behandelen: 1) energiekosten en 2) onderhoudskosten

 

Koelcellen prijzen

Binnen de markt van koelcellen zijn er verschillende aanbieders. Deze aanbieders hebben stuk voor stuk hun eigen kwaliteiten. Dit betekent dat de koelcellen niet homogeen zijn en daarmee is de prijs per merk en per uitvoering binnen een bepaald merk ook verschillend. In het artikel ‘Koelcel kopen voor uw organisatie’ nemen we u al mee in het beslissingsproces dat u maakt wanneer u een nieuwe koelcel of vriescel gaat kopen. Zo is het belangrijk om te overwegen wat u van uw koeltechnische installaties verwacht. Vragen die u zichzelf hierbij moet stellen worden in het eerder genoemde artikel aan u voorgelegd.

Afhankelijk van die vragen past er een bepaalde koelcel goed bij uw wensen. Koelcellen prijzen hangen helemaal af van de eisen die u stelt aan de kwaliteit van koeltechnische installaties, dan zal over het algemeen de aanschafprijs van een koel- of vriescel hoger zijn. Dit geldt ook wanneer de koelcel groter wordt of wanneer u kiest voor een specifiek op maat gemaakte vriescel of koelcel. Wanneer u koelcel koopt met een standaardmaat en weinig extra optie’s, dan kan de aanschafprijs beperkt blijven en uiteindelijk zelfs uitkomen op een goedkope koelcel.

 

Koelcel prijs verder drukken

Omdat de uiteindelijke keuze voor een bepaalde koeling bijna per definitie gevolgen heeft voor de kwaliteit van de producten die in de koelcel liggen, is het aan te raden om u te laten begeleiden door een specialist op het gebied van koeltechnische installaties. Evert Vink koel en meer helpt u daar graag bij. We adviseren u over de verhouding tussen de koelcel prijs, de prestaties van de koelcel en de efficiëntie met betrekking tot het energieverbruik van de cel. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden te bespreken en tot een aanschafprijs te komen die past bij het budget dat u in gedachten had.

Mocht het bedrijfseconomisch nodig zijn om de koelcel prijs van de desbetreffende koelcel voor uw organisatie nog verder te drukken dan de offerte die wij of een collega van ons bij u heeft neergelegd, dan denken we graag met u mee. We bieden namelijk een brede variëteit aan koelcellen aan. De prijs-kwaliteit verhouding van deze koelcellen is altijd op een goed niveau. Echter, wanneer u de koelcel prijs wilt drukken, dan kunnen we met u meedenken om voor een kleinere koelcel te kiezen of een model dat wellicht wat verouderd is, maar nog steeds voldoet aan uw behoeften. Zo kunnen we u helpen om de koelcel prijs op een niveau te houden waar u zich goed in kunt vinden.

 

Energiekosten koelcel

Volgens de MKB servicedesk vormt koeling ongeveer 15% van de energiekosten in de horeca. Met een simpel (hypothetisch) rekenvoorbeeld is uit te rekenen wat het ongeveer kost om een jaar een koelcel of vriescel koud te houden. Hierbij gaan we uit van een gemiddelde koelcel en een gemiddelde kWh prijs van €0,1688 exclusief BTW.

 • Koelcel van 2,00 x 2,00 x 2,50m De koelcel draait gemiddeld 20 uur per dag en heeft jaarlijks een onderhoudsbeurt. De jaarlijkse geschatte energiekosten van de koelcel zijn dan als volgt:
  4400kW/h x €0,1688 = €742,72 exclusief BTW

 

 • Vriescel van 2,00 x 2,00 x 2,50m Ook hier draait de vriescel gemiddeld weer 20 uur per dag en geniet de vriescel ieder jaar een onderhoudsbeurt. Het verbruik is echter hoger omdat de temperatuur van een vriescel lager moet zijn. De  jaarlijkse geschatte energiekosten zijn dan ook:
  10000 kW/h x €0,1688=€1688,- exclusief

Sommige koeltechnische installaties kunnen lagere energiekosten hebben, hier geven we u graag persoonlijk advies over. Ook zijn er manieren om te besparen op de energiekosten. Hieronder drie simpele tips:

 1. Schakel het licht automatisch aan/uit door middel van een deurschakelaar
 2. Gebruik deurdrangers bij de deuren van de koelcel
 3. Voorkom ijsaanslag op de verdamper van de koelcel

 

Slim nadenken over de inrichting om de koelcel goedkoop te houden

In de keuze voor de grootte van de koelcel is het belangrijk om rekening te houden met de inrichting van de koelcel. Zo kan de omvang van de koelcel zo klein mogelijk gehouden worden. Een grote koecel is namelijk over het algemeen duurder dan een kleinere koelcel. Dit klinkt logisch. Aan de andere kant is het ook logisch dat ondernemers de koelcel wat groter maken dan dat eigenlijk nodig is. Deze capaciteit kan dan in de toekomst nog worden aangewend. Maar door de koelcel slim in te richten, bijvoorbeeld met schappen of stellingen in de koelcel. Dit is fijn in de horeca, waar hygiëne en ordening heel erg belangrijk is. Maar tegelijkertijd wordt de capaciteit van de koelcel sterk vergroot.

 

Hulp bij een koelcel kopen

Als u op zoek bent naar een juiste koelcel voor uw organisatie, kan het verstandig zijn om een professional in te schakelen. Die biedt u hulp bij de aankoop van de koelcel. Evert Vink Koel & Meer helpt u hier graag bij. Neem vrijblijvend contact op om de mogelijkheden voor uw organisatie te bespreken. We helpen u graag verder bij de koelcel kopen en hebben een breed aanbod koelcellen te koop!