Een koelcel wordt opgebouwd met behulp van koelcelpanelen. Deze panelen zorgen er, samen met de deur, voor dat de koude lucht zoveel mogelijk binnen blijft en er zo weinig mogelijk energieverspilling plaats vindt. In de loop der jaren zijn de materialen voor de panelen veranderd en is het isolerend vermogen van de panelen steeds beter geworden.

Optimale isolatie

Energieverspilling moet zoveel mogelijk worden tegen gegaan. Hier kunt u als gebruiker van de koelcel, wat aan doen door niet te vaak de koelcel in te gaan. In één keer meerdere producten in en uit de koeling te halen en de deur niet te lang open laten staan. Daarnaast speelt het isolerend vermogen van de koelcel natuurlijk een heel grote rol. Uit onderzoek blijkt dat het moeilijker is om kou te produceren, dan om de kou binnen te houden. Vandaar dat de panelen een zeer grote rol spelen bij het tegengaan van energieverspilling. Ieder merk heeft zijn eigen specificaties en isolatiewaarden.

Merk: POLY

Koelcelpanelen van POLY-Systems zijn vervaardigd met een 100% schuimdichte harde polyurethaan, met een fijne structuur. Deze polyurethaan geschuimde sandwichpanelen zijn verkrijgbaar in verschillende dikten:

  • 80 mm
  • 120 mm
  • 160 mm

Merk: Isomasters

Isomasters is een joint venture van Isocab en isobar, heeft panelen die gegarandeerde veiligheid bieden tegen brand. De sandwichpanelen van Isomasters zijn uitermate geschikt voor toepassingen in de voedingsmiddelenindustrie, de drankenindustrie en de horeca. Isocab heeft geïsoleerde sandwichpanelen in diktes van 60, 80, 100 of 140 mm. De binnenkant van de panelen is voorzien van PIR of PUR kern. Doordat de panelen zijn voorzien van een ingeschuimd omegaprofiel, kunnen de delen naadloos aan elkaar worden bevestigd. Ook de koelceldeur dient de koelcel hermetisch af te sluiten. Een op maat gemaakt deur speciaal passend bij uw koelcel is dus van groot belang.

Voordelen Isomasters panelen:

  • Snelle en eenvoudige installatie
  • Goede naadloze bevestigingsmethode
  • Ontworpen voor dagelijks onderhoud en reiniging, voorkomt binnendringen van water en beperkt bacteriegroei
  • Maximale overspanningslengtes
  • Keuze uit verschillende CLEANsafe-coatings

Merk: Viessmann

Viessmann is uitermate geschikt voor koelcellen op maat. Viessmann heeft het mogelijk gemaakt de panelen te vergroten en verkleinen per 10 cm. De koelcellen van Viessmann kunnen hierdoor eenvoudig in elke beschikbare ruimte worden geïnstalleerd. Exacte specificaties voor de koelcelpanelen van Viessmann kunt u bij ons opvragen. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Voor elk merk geldt: hoe dikker de panelen, hoe beter de isolatie en hoe lager uw energiekosten. U zult merken dat de energierekening bij een ‘nieuwe’ koelcel een stuk lager zal zijn dan bij een ‘oude’ koelcel, vanwege de verbeterde isolatietechnieken en de gebruikte materialen.

Buitenkant van koelcelpanelen

De buitenzijde van de sandwichpanelen is gemaakt van kunststof, waardoor het goed schoon te houden is en dus hygiënisch verantwoord. Een koelcel is vaak modulair opgebouwd, wat inhoudt dat het bestaat uit meerdere aaneengeschakelde panelen. Zeker bij de aansluiting van de verschillende panelen, moet er goed gekeken worden naar eventuele kieren waardoor de kou naar buiten zou kunnen ontsnappen.

Uitbreiden bestaande koelcel met panelen

Het is mogelijk een bestaande koelcel uit te breiden met behulp van sandwichpanelen. Zeker het merk POLY-Systems is een goed merk wat is gericht op demontabele cellen. Wanneer u heel wisselend gebruik maakt van uw koelcel, bijvoorbeeld omdat u seizoenswerk verricht, is het de moeite waard te kijken naar het merk POLY-Systems. Het kost een hoop energie een grote koelcel op de juiste temperatuur te houden, dit is zonde als hij de helft van het jaar maar voor een klein gedeelte is gevuld. POLY demontabele cellen, maakt het mogelijk uw koelcel te verkleinen of juist uit te breiden wanneer dit gewenst is.

Niet ieder merk leent zich voor het uitbreiden van uw huidige koelcel. U moet rekening houden met warmtelekken door doorboringen van de wand en niet goed aansluitende panelen.

Contact en service

Als u erover denkt om uw koelcel uit te breiden met behulp van koelcelpanelen, neem dan eerst contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Ook is het raadzaam om niet zelf aan uw koelcel te sleutelen in verband met de hygiëne en om condensvorming te voorkomen. U mag altijd vrijblijvend contact met ons opnemen, wij helpen u graag verder. Ook bij een koelcel kopen of een vriescel kopen helpen we u graag verder met persoonlijk advies!