Op 11 januari 2016 kopten de kranten met het volgende nieuws:

Personeel Emté door overvallers opgesloten in koelcel

Personeelsleden van Emté supermarkt in Overijsselse Rijssen zijn zich maandagavond wild geschrokken. Gewapende overvallers sloten de medewerkers op in een koelcel. Volgens de politie zou het gaan om twee daders.

Het zal je toch maar overkomen dat je opgesloten raakt in een koelcel. Wat gebeurt er met je lichaam als je te lang in een koude ruimte verblijft?

Risico’s van lang in een koelcel blijven

Even wat uit een koelcel pakken is geen probleem. Het is even fris, maar binnen no time sta je weer buiten en kan je lichaam weer op temperatuur komen. Maar wat gebeurt er als je langer in een koude koelcel blijft? Ons lichaam functioneert het beste als hij rond de 37°C is. Als je lichaamstemperatuur zakt tot onder de 35°C ben je onderkoeld. Zakt je temperatuur tot 33°C dan zal je bewustzijn verminderen. Onder de 30°C wordt het echt spannend voor je lichaam. Je zult dan last krijgen van zeer gevaarlijke hartritmestoornissen. Als je onderkoeld raakt kan dit ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken die soms zelfs blijvend schade kunnen veroorzaken. Als je werkt in een omgeving van 15°C kan het lastig zijn om je handen goed te gebruiken, ook dit kan gevaarlijke situaties opleveren omdat je niet zo nauwkeurig kunt werken. Als je lichaamstemperatuur zakt tot onder de 33°C zal door een verminderd bewustzijn de kans op ongelukken toenemen.

InsluitalarmRode Alarmknop - insluitalarm koelcel

Nagenoeg alle koelcellen zijn voorzien van een insluitalarm, wat inhoudt dat wanneer je ingesloten mocht raken in een koelcel, je alarm kunt slaan. Meestal bestaat dit uit een knop naast de deur, waardoor er zowel een geluidssignaal te horen zal zijn, als soms ook nog door middel van lichtsignalen. Ook is er vaak een interne lichtknop, zodat je niet in het donker hoeft te wachten op je redding.

Koud avontuurtje

Beschik jij op je bedrijf of werk nog over een zeer oude koelcel zonder insluitalarm? Ga dan nooit de koelcel in als er geen collega’s meer aanwezig zijn. Het zou toch wel een erg koud avontuurtje worden als je moet overnachten in de koelcel.. Zorg ervoor dat jouw koelcellen of vriescellen aan alle veiligheidseisen voldoen, eentje daarvan is dat insluiting kan worden voorkomen door de aanwezigheid van een insluitalarm of mogelijkheid om de koelceldeur van binnenuit zelf te openen. De opgesloten medewerkers van de Emté in Rijssen zijn met de schrik vrijgekomen. Zij hebben gewacht tot de overvallers weg waren en hebben toen de koelcel van binnenuit kunnen openmaken.

Voor meer informatie of vragen over de beveiligingsmogelijkheden kun je vrijblijvend contact opnemen. Wij helpen je graag aan de juiste informatie.

Nieuwe koelcel kopen die voldoet aan alle veiligheidseisen

Voldoet jouw koelcel of vriescel niet meer aan de eisen van tegenwoordig? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor het aankopen van koelcellen of vriescellen die voldoet aan de hoogste eisen van isolatie en veiligheid. Advies nodig bij een koelcel kopen of vriescel kopen? Wij helpen je graag verder!