In een eerder artikel op de website van Evert Vink koel en meer, is al eens toegelicht hoe wij een koelcel op maat voor u maken. In dit artikel gaan we dieper in op het realiseren van een koelcel op maat, door in te zoomen op de koelcel panelen. Specifiek gaan we in op de schaalbaarheid van deze panelen.

Koelcel panelen: mogelijkheden per merk

De schaalbaarheid van de panelen van de meeste merken verschillen significant. Daardoor is het niet altijd mogelijk, om een koelcel exact op maat te maken. Zo zijn de koel- en vriescellen van Isomasters, Viessmann en POLY-systems schaalbaar te maken tot een precisie van 30 cm, maar weet Viessmann dit te reduceren tot een module van slechts 10 cm. Met deze kleine modules kan derhalve een betrouwbare koelcel op maat worden gemaakt die bij u in de organisatie een mooie plek heeft. Bovendien biedt Viessmann de mogelijkheid om schuine stukken en hoeken te leveren. Omdat de verschillende panelen los gemonteerd kunnen worden, kan de koelcel of vriescel eenvoudig naar binnen worden gebracht zonder dat er grote aanpassingen nodig zijn in de gewenste plaatsruimte.

Verschil tussen de koelcel panelen

Naast de modulariteit van ieder paneel, zijn er andere variabelen waarop de panelen van elkaar verschillen. Zo heeft Isocab verschillende diktes aan panelen (60, 80, 100 of 140 mm). Iedere dikte heeft goede thermische eigenschappen, maar de vuistregel leert dat dikkere panelen beter isoleren dan dunnere panelen. Aan de andere kant heeft Viessmann weer revolutionaire verbindingen tussen de verschillende panelen, waardoor de isolatiewaarde van de Viessmann koelcellen erg groot is.

Isolatiewaarde van de koelcelpanelen

De meeste koelcel panelen zijn gevuld met PIR-schuim. Dit is een afkorting van polyisocyanuraat. Het product is uitermate geschikt voor warmte-isolatie. Het kunststofschuim bevat lege ruimtes waarin stilstaande lucht staat. Deze stilstaande lucht heeft een sterk isolerende werking. Hierdoor is de thermische geleidbaarheid van PIR-schuim erg laag. Dit betekent dat koelcelpanelen vrijwel geen warmte geleiden. Afhankelijk van de dikte van de koelcelpanelen zal de geleidbaarheid nog verder afnemen en wordt de koelcel dus zuiniger in energiegebruik. Het vergelijken van de isolatiewaarde van koelcelpanelen kunt u zelf doen, maar hier kunnen wij u ook betrouwbaar advies over geven.  Op die manier gebruikt u voor uw koelcel de juiste koelcelpanelen. Hierbij letten we ook op welke koelcelmotor het beste past bij de koelcel voor uw organisatie.

Profielen van een koelcelpaneel

De profielen van de koelcel panelen kunnen per merk van elkaar verschillen. Daarom is het aan te raden om bij vervanging van panelen altijd te kiezen voor hetzelfde merk. Twee koelcelpanelen die niet goed op elkaar zijn aangesloten zorgen namelijk voor een lagere efficiëntie. Dit is zonde voor het energieverlies. Mocht het onverhoopt voorkomen dat u een koelcel heeft met panelen die niet meer verkrijgbaar zijn, dan helpt Koelcel Vink u graag verder. Dit kan door een nieuwe koelcel te kopen, maar vaak is er ook de mogelijkheid om de isolatiewaarde op peil te brengen. Dat doen wij met een geschikt tussenprofiel op maat.

Panelen aansluitend op de grond

Koelcelpanelen zijn er op ingericht dat sterk isoleren. De panelen zelf laten dan ook weinig energie door. Alleen op de aansluiting tussen de koelcelpanelen, bij de deur en op de vloer wordt relatief veel energieverlies geleden. Daarom is het belangrijk dat de koelcel panelen goed aangesloten worden op de vloer. Dit kan gedaan worden met behulp van geschikte plinten. Koelcel Vink heeft hier een breed aanbod in. Bij de plinten kan direct ook rekening gehouden worden met het gemak van het reinigen van de koelcel. Juist bij plinten waar de hoek met de vloer 90 graden is, blijft meer vuil achter in de koelcel.

Deuren van de koelcel

Als u een beperkte ruimte beschikbaar heeft voor uw koel- of vriescel, dan is het niet genoeg wanneer de maten van de koelcel aansluiten bij de maten van de ruimte. De deur moet namelijk ook binnen de beschikbare ruimte passen. Daarom is het bij de meeste vriescellen en koelcellen mogelijk om de deuren aan te passen op uw persoonlijke wensen. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte en breedte van de deur, maar er zijn ook mogelijkheden voor elektrische deuren, schuifdeuren en automatisch sluitende deuren. Op die manier is er altijd wat wils voor u als ondernemer of manager.

Lees meer over de onderdelen van een koelcel: