Koeltechniek wordt al heel wat jaren toegepast en is niks anders dan het koud houden van een ruimte, voorwerp of stof door middel van technische oplossingen. Er wordt warmte onttrokken aan de koelruimte, die ergens anders weer wordt afgegeven.

Geschiedenis van de koeltechniek

Al ruim 3000 jaar geleden werd er gebruik gemaakt van natuurlijke ijsblokken om bederfelijke voedingsmiddelen te conserveren. De Chinezen wisten ijsblokken uit de bergen of rivieren te halen en deze goed geïsoleerd met stro of aarde, tot diep in de zomer te bewaren. Op deze manier hadden zij hun eigen koeling gemaakt.

In West-Europa werd er tot aan de Eerste Wereldoorlog gebruik gemaakt van ijskelders. Met behulp van grote blokken natuurijs. Sommige van deze ijskelders zijn nog terug te vinden in de buurt van kastelen, grote boerderijen, slachthuizen, brouwerijen, militaire kazernes enzovoorts. Tegenwoordig niet meer gevuld met ijs, maar met vleermuizen.

Introductie van de koelkast

Met de komst van de koelkast in begin twintigste eeuw was er een belangrijke mijlpaal bereikt in de conservering van voedingsmiddelen. De eerste ijskasten, waren werkelijk ijskasten doordat er in de kast een ijsstaaf in een zinken bak werd gelegd. Daarna werden de eerste mechanisch gekoelde koelkasten geïntroduceerd. Deze werden gekoeld met behulp van natuurlijke koudemiddelen zoals zwaveldioxide, koolstofdioxide of ammoniak. Nog tot in de jaren 30 werd er sterk geconcurreerd tussen de ijskast en de mechanisch gekoelde koelkast. In de jaren 30 waren er volop volautomatische ijsfabrieken die door middel van ammoniak ijsstaven maakten. Rond 1930 werden er chemische koudemiddelen ontwikkeld, maar al snel verdwenen deze weer, omdat duidelijk werd wat de schadelijke gevolgen waren. Het werd bekend dat het bijdroeg aan het vergroten van het gat in de ozonlaag en het smelten van de poolkappen. Greenpeace introduceerde in 1992 de Green-freeze-koelkast, waarin een mengsel zit van natuurlijke koolwaterstoffen.

Belangrijke elementen in de huidige koeltechniek

  1. Tegenwoordig zijn de sandwichpanelen die worden gebruikt in de professionele koeltechniek van hoge kwaliteit. Sandwichpanelen zijn panelen met een kern van PIR die een sterk isolerende werking hebben. Hoe dikker deze kern van PIR, hoe hoger de isolatiewaarde. En hoe hoger de isolatiewaarde, hoe minder een koelcelmotor hoeft te werken om de koelcel goed op temperatuur te houden.
  2. De huidige koelcelmotoren koelen een koelcel door middel van een splitkoelsysteem. Dit houdt in dat er in de koelcel een verdamper zit en een motor aan de buitenkant van de cel. Deze beide delen zijn aan elkaar gekoppeld en koelen muisstil. Een vloeistof wordt verneveld, hieruit wordt de warmte onttrokken. De koele lucht die hieruit ontstaat wordt vervolgens de koelcel ingeblazen. De schadelijke CFK’s die vroeger werden gebruikt, zijn inmiddels vervangen door minder schadelijke chemische stoffen.

Lang plezier van uw koelcel

Gelukkig hoeven wij tegenwoordig niet meer te slepen met blokken ijs en zijn wij enkel afhankelijk van een goed werkende koelcelmotor en elektriciteit. Mocht de stroom een tijdje uitvallen, dan is er nog niks aan de hand. Vanwege de goed isolerende sandwichpanelen en een goed afsluitende koelceldeur blijven de producten nog een tijd lang flink koud. Met een aantal tips kunt u extra lang gebruik maken van uw koelcel:

  • Laat de koelcel of vriescel aansluiten door een STEK-gecertificeerde professional, zodat u zeker weet dat er geen schadelijke vloeistoffen vrijkomen die uw producten in de koelcel kunnen aantasten.
  • Controleer regelmatig of er geen ijsvorming in de koelcel is. Mocht dit toch gebeuren, verwijder de ijsvorming dan voorzichtig of laat de cel ontdooien. Lees meer over het voorkomen van ijsvorming in onze blog over ijsvorming.
  • Deel uw koelcel goed in zodat producten op logische plekken liggen en de koelceldeur niet te vaak open hoeft. Dit kan u een hoop schelen op de energierekening.
  • Reinig uw koelcel regelmatig, zodat hij hygiënisch schoon blijft. Controleer op deze momenten gelijk of uw koelcel nog naar behoren koelt en of er geen ijsvorming aanwezig is.

Als u ook op zoek bent naar een professionele koelcel of vriescel, schroom dan niet om contact met ons op te nemen voor advies. Wij helpen u graag aan alle informatie over koeltechnische installaties, zodat u de juiste keuze kunt maken als u een passende vriescel of koelcel koopt voor uw branche.